vrijdag 11 juni 2010

Marokko aan de Maas

Limburg is hét PVV-bolwerk gebleken. NRC-Next analyseert dat Limburgers meer dan hun noorderburen denken in cliëntalisme. Als je van mijn clan bent krijg je mijn stem. Als ik je mijn stem geef, doe je wat voor mij. Het is één van de vijf cultuurcategorieën van Hofstede: collectivistisch versus individualistisch.
In een collectivistische cultuur moet je je vooral gedragen als onderdeel van een groep. Je moet trouw zijn aan waar je uit voortkomt: je familie, je clan, de streek, je land. Het privéleven is ondergeschikt aan de groep. Je deelt vooral de mening van jouw groep. Vaderlandsliefde is belangrijk: eigen volk eerst. Schaamte speelt een grotere rol dan schuld. Gezichtsverlies is een issue. Patronage en cliëntalisme bepalen de verhoudingen tussen wie boven staat en wie onder zit: bescherming in ruil voor loyaliteit. De harmonie staat centraal, dus je gaat de directe confrontatie liever uit de weg.
Bij de individualistische culturen gaat het om eigenheid en onafhankelijkheid. Daar hebben mensen meer recht op privacy, en individuele vrijheid. Iedereen moet vooral een eigen mening hebben, ook jongeren. Eerlijk zeggen wat je denkt, telt, ook al is het confronterend. De homo economicus rules: je hebt een contract zo lang het voor beide partijen voordeel oplevert. Gelijke behandeling zonder voorkeur voor "eigen" groepsleden zit diep in de mentale software. Een bizar detail: mensen lopen gemiddeld harder in de individualistische cultuur dan in de collectivistische.

Volgens Hofstede is Nederland een voorbeeld van een land met een hoge score op individualisme, net als Noord-Amerika, en veel westerse landen. Indonesië en Panama en veel andere Zuid- en Midden Amerikaanse landen scoren hoog op collectivisme. Suriname, Marokko en Turkije zitten ergens in het midden.

Cultureel gezien ligt Limburg dus dichter bij Marokko dan bij de Randstad. Is dit nou wat Wilders bedoelt met die oprukkende islamisering? Zijn PVV is als eerste ten prooi gevallen aan deze culturele invasie? Ben benieuwd hoe hard ze lopen.

Meer weten:culturele dimensies

Geen opmerkingen:

Een reactie posten