maandag 28 maart 2011

Vrees of Vertrouwen? Breinpolitiek 1

Vrees of Vertrouwen? Dat is de grote vraag, volgens George Lakoff, de bestseller auteur van "Don't think of an elephant" en "The political mind." Hij stelt, dat we de grote politieke tegenstellingen kunnen terugbrengen tot twee "grote verhalen". Ofwel je bent van het verhaal van de Vrees, de strenge vader, ofwel je bent van het verhaal van het Vertrouwen, de zorgzame ouder.
Het verhaal van de strenge vader gaat als volgt: het is een zootje in de buitenwereld, als kind wordt je onnozel geboren, je hebt bescherming nodig. Voor je veiligheid is het nodig dat je de wereld leert kennen en het onderscheid tussen goed en kwaad. Pappa kent de boze buitenwereld, en weet er mee om te gaan (mammie niet). Daar houdt pappa zich immers de hele dag staande (in competitie: may the best man win) met de broodwinning voor het hele gezin. Zonder discipline is er sex&drugs&rock&roll, verval en verleiding. Pappa leert je discipline door afschrikking, vrees. Pappa doet je pijn als je stout bent, maar hij doet het voor je eigen bestwil. Een goede vader is streng, zijn wil is wet. Het rechte pad is smal en kronkelig. Een goed kind (en een goede vrouw) is gehoorzaam. Toegepast op de staat ("Vadertje Staat")wordt de gezinsmetafoor het volgende verhaal: Hulp en medelijden maken zwak, zwak zijn is gevaarlijk, wie zwak is had niet genoeg discipline, dat is je eigen schuld. Kernwaarden zijn: gehoorzaamheid en discipline. Doctor Phil plus, zeg maar.

Het verhaal van de zorgzame ouder gaat zo:
ouders (vaders zowel als moeders) stimuleren hun kinderen om verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen leven. Ze leren hen te zorgen voor anderen, de gemeenschap en de planeet. Daartoe moeten ouders wel grenzen stellen (en die uitleggen), maar ook vertrouwen en ruimte geven om te experimenteren. Ouders geven het goede voorbeeld. Het kind ontwikkelt een toenemend gevoel van verantwoordelijkheid. Van fouten kan en moet je leren. Wie de fout in gaat, krijgt uitleg over hoe het wel moet. Straf krijgen betekent dat "je het weer goed moet maken".
Kernwaarden zijn: empathie en zorg.

We stemmen niet rationeel met ons eigen belang voor ogen, zegt Lakoff. We stemmen op iemand die onze waarden weet te raken, die ons verhaal vertelt: Vrees of Vertrouwen.



Lakoff zien?: http://fora.tv/2009/08/03/Politics_of_Language_George_Lakoff

Lakoff en anderen kijken naar politici:
http://www.taalkliniek.nl/taalkliniek/?p=587

Geen opmerkingen:

Een reactie posten