dinsdag 28 december 2010

Sneaky fucker rules. Wat organisaties van soaps kunnen leren 1.

"Je kunt niet zien wat je niet kent" is de cruijffiaanse samenvatting van een forse stapel hersenonderzoek. Een dikke eeuw lang zagen diergedragskundigen, met een slecht gelezen Darwin in de achterzak, ongeveer het volgende. Er is een kudde herten (of vul elk ander type zoogdier en pas het verhaaltje aan). De mannelijke herten met de grote geweien betwisten elkaar het leiderschap over de kudde door te vechten en hard te brullen. Het mannetje met het grootste gewei wint. Als beloning mag dat best bedeelde mannetje bij alle vrouwtjes een klein hertje maken. En dat is maar goed ook, want zo komen er steeds weer sterke nieuwe hertjes. Dit is nog altijd het sjabloon voor het gemiddelde boek over leiderschap en management.

Bij de biologen is ongeveer 20 jaar geleden, dankzij DNA onderzoek, een nieuwe verhaallijn ontdekt, bekend als de "sneaky fucker theorie". Wat bleek: tenminste de helft van de kleine hertjes was helemaal niet verwekt door één van die druktemakers met een groot gewei. Terwijl die alfa-males zich uitsloofden met elkaar, zagen de andere herten hun kans schoon en gaven hun DNA door. Dat speelde zich (sneaky!) af in dezelfde bosjes waar onze (OK, mannelijke) ethologen lagen met hun verrekijkers."Je kunt het pas zien als het door hebt" meldde ons Orakel uit de Arena al.

Voor deze nieuwe verhaallijn hebben onze managementgoeroes en leiderschapsorakels nog geen oog. Keken ze maar meer naar soaps. Voor de soapologen onder ons is de sneaky fucker natuurlijk een vertrouwde figuur. Er is geen relatie zo stabiel, of positie zo gevestigd, of er zit een sneaky fucker sideplot aan. Zonder sneaky fuckers was de soap ten dode opgeschreven.
Hoe zou ons leiderschapsvertoog er uit zien als een equivalent van de DNA-schokgolf door de theorie zou gaan? Wat gebeurt er eigenlijk in organisaties, terwijl er geburld wordt in de boardrooms? Hoeveel heilzame invloed komt er eigenlijk werkelijk van de top? Zijn er andere leiderschapskwaliteiten dan passen in het cluster van de agressie, alfamale en concurrentie? Andere waardering van zorg, coöperatie en coalitie in organisaties?

Voor de ontdekker van de sneaky fucker theorie John Maynard Smith, zie:
http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/1459906/Professor-John-Maynard-Smith.html
http://video.google.com/videoplay?docid=-5719510285700008320#

Geen opmerkingen:

Een reactie posten